Prenumerera
Prenumerera

Samtliga afghanska kvinnor får asyl i Sverige

Migrationsverket går i ett pressmeddelande ut med att deras regelverk kommer att göra det lättare för afghanska kvinnor att få uppehållstillstånd i Sverige. Motiveringen till beslutet är att situationen för kvinnor och flickor i Afghanistan har försämrats i samband med att talibanrörelsen kom till makten hösten 2021.

Enligt pressmeddelandet har 89 procent av de afghanska kvinnor som sökt asyl i Sverige under det senaste året fått uppehållstillstånd. Rättschef Carl Bexelius på Migrationsverket kommenterar ärendet:”Vi bedömer att situationen för kvinnor i Afghanistan innebär att deras grundläggande mänskliga rättigheter kränks, till den grad att det är att betrakta som förföljelse. Afghanska kvinnor ska därmed, oavsett andra omständigheter bedömas som flyktingar och beviljas uppehållstillstånd.”