Prenumerera
Prenumerera

John Walters död: 2 dömda för vållande till annans död

Två anställda på HVB-hem i Hagfors döms för vållande till annans död sedan en försvunnen pojke drunknat, skriver Sveriges domstolar i ett pressmeddelandet.

”Barnen som de arbetade med vistades i ett rum och de själva satt i en angränsande hall. När dörren mellan de två rummen var stängd, avvek en femårig pojke. Pojken hittades senare drunknad i ett vattendrag en kort bit från HVB-hemmet”, förklarar domstolen via pressmeddelande.

Åklagaren åtalar de två anställda för vållande till annans stöd och fick stöd i sitt yrkande ifrån rätten. De anställda hade stängt dörren till rummet där 5 åringen och andra barn med särskilda behov vistades. Via denna oaktsamhet lyckades 5 åringen avvika via en altandörr utan att någon uppmärksammande det. Pojken hittades senare drunknad.Värmlands tingsrätt kommer fram till att det fanns ett orsakssamband mellan deras oaktsamhet och dödsfallet. Det var känt och dokumenterade att pojken hade ett impulsivt beteende.

De två anställda döms båda till villkorlig dom. De ska dessutom betala skadestånd till pojkens föräldrar på sammantaget 70 000 kr.

– Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd, framför tingsrättens ordförande lagmannen Lars Holmgård i pressmeddelandet.