6 0.1 Krönikör Erika Stensson: Gränslös sexualitet – En tidsålder utan kärlek och respekt
Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Erika Stensson: Gränslös sexualitet – En tidsålder utan kärlek och respekt

Sitter på tåget och funderar på fysisk integritet. Det verkar numera vara ett av de mest underskattade karaktärsdragen i dagens Sverige.

Vi har under två decennier lärt oss att fysisk gränslöshet är att eftersträva och sexualupplysningen med hbtq-rörelsen som förebild har handlat om att ligga runt så mycket som möjligt med så många som möjligt och på alla tänkbara sätt som går. För den medelålders befolkningen som upplevt tiden när olika sexualiteter verkligen var tabu har det för många inneburit en frihet (förutom för den som är känslomässigt instabil eller för de som värderar sin fysiska integritet) men för unga människor (både killar och tjejer) blir detta ideal av gränslös sexualitet lätt till en vårdslöshet och ett självskadebeteende.

Ungdomar har lärt sig att fysisk integritet inte är något att eftersträva och att sexualitet inte direkt har med närhet och kärlek att göra eller ens ett möte människor emellan vilket skapar alienation och ångest. För att ha oklara sexuella relationer med sina vänner och bekanta är inte en lätt sak utan kan innebära trauman t om vilket i sig kan vara en förklaring till att 90-och 00-talisterna är flitiga besökare på psykakuten.Men ändå finns det ingen diskussion om sexualmoral idag. Att varje generation befinner sig i sin bubbla av ideal och tabun som präglade den tid de växte upp i gör att vi aldrig drar lärdom av varandra och historien vi är del av. Så att berätta för dagens unga att det faktiskt funnits en tid när homosexualitet var tabu och oetablerade relationer innebar en stigma för unga flickor är lika svårt att säga som att berätta för dagens morföräldrar att ungdomar idag i princip inte har några konventionella kärleksrelationer längre utan har såkallade kk-relationer med allehanda kön utan urskiljning.

Min tanke är att fysisk integritet är nödvändigt för att överhuvudtaget kunna möta andra människor i respekt och kärlek. Så därför, låt oss sluta hylla gränslösheten oreserverat, låt oss istället problematisera den sexualmoral som gör oss alla utbytbara för varandra.

Skribent Erika Stensson