Prenumerera
Prenumerera

15-åring död i fosterhem av lunginflammation – biologiska föräldrar åtalar

För 10 år sedan avled den 15-åriga Donia Hassan som var placerad i fosterhem. Orsaken var att hon hade fått en rejäl lunginflammation som kunde ha botats med antibiotika om vården hade utrett sjukdomen. Istället diagnostiserades Donia med körtelfeber, och därefter får hon ingen mer hjälp.

Nu väcker man åtal mot fosterföräldrarna efter att en stämningsansökan gjorts av Donias biologiska föräldrar. Man menar att fosterföräldrarna borde ha tagit flickan till sjukhuset och sett till att hon fick vård. De biologiska föräldrarna menar att det rör sig om drop eller vållande till annans död då fosterföräldrarna ska ha vetat att hon var sjuk.Det är dock inget vanligt åtal som gjorts, utan ett enskilt åtal och även utredningen har de fått göra själva. Om föräldrarna förlorar processen kommer de att vara skyldiga att betala för både sina egna och fosterföräldrarnas rättegångskostnader. Deras advokat Monica Crusner säger emellertid att hon inte skulle råda sina klienter att ta sig an ett fall hon inte tror att de kommer att vinna.

Fosterföräldrarna nekar till brott och menar att de trodde att Donias symptom berodde på körtelfebern som hon diagnostiserats med. Advokaten Jonas Carlsson företräder fosterpappan och säger vidare att han förstår att har förståelse för att anhöriga har svårt att acceptera att det rör sig om en olyckshändelse och menar att ingen person bär skuld för Donias död.