Prenumerera
Prenumerera

Gösta Söderström – Först på Palmes mordplats 1986

Poliskommissarie Gösta Söderström var den första polis som kom fram till den mördade Olof Palme fredagen den 28 februari 1986. Söderström var först att informerade polisens ledningscentral att det var statsministern som skjutits. Han dirigerade arbetat på plats och tog hand om Lisbeth Palme som var förtvivlad och väldigt omskakad. Kommissarie Söderström satt med Lisbeth Palme i taxin på väg till sjukhuset på mordnatten. Söderströms vittnesmål ifrån den färden underminerade Lisbeths vittnesmål och var en av anledningarna till att Christer Pettersson sedan frikändes.

Söderström i polisbilen på mordnatten 1986

”Han tillhörde den gamla stammen. En oerhört grundlig och kunnig brottsutredare” sa Lennart Håård, den legendarisk kriminalreporter om Gösta.

Lennart Håård skickades till mordplatsen den natten vid och såg samordningsarbetet på plats under ledning av Söderström.

Gösta Söderström reagerade på att erfarna mordutredare kopplades bort ifrån utredningen. Han uppdagande flera oklarheten i utredningsarbetet och försökte poängtera även att tidsangivelserna för mordet förvanskats av någon anledning. Han riktade hård kritik mot hela utredningsarbetet och länspolismästare Hans Holmér.

Gösta Söderström började vid Stockholmspolisen 1947 med tvingades till förtidspension strax efter mordet på statsministern. Han blev helt enkelt för obekväm för polisledningen. Kanhända att hans ifrågasättande attityd blev för besvärlig för ett etablissemang som hade någonting att dölja.

”Vi var de första poliserna som med vår bil 2520 anlände till brottsplatsen, men piketbussen 3230 anlände strax efteråt. Jag observerade en mindre folksamling på en 10-12 personer runt en svårt blödande man och de uppehöll sig på Sveavägens östra gångbana vid Tunnelgatan. Den blödande mannen låg på rygg i en stor blodpöl, hans ansikte var nedsölat av blod, ögonen var vidöppna och stirrande, kläderna på överkroppen var blodbemängda, och ett blodflöde rann stötvis ut från hans mun. Två personer utförde enligt min bedömning fruktlösa upplivningsförsök bestående av hjärtkompression och konstgjord andning. Ett vittne pekade Tunnelgatan österut, samtidigt som han ropade: ’Dom sprang ditåt!”

Gösta Söderströms rapport från den kvällen

Från Morgonbladets Webbshop- litografiliknande tryck – begränsad upplaga

Vi säljer ett unikt litografiliknande tryck av poliskommissarie Gösta Söderström. Konstnär Markus Andersson målade porträttet i Gösta Söderströms kök där det gamla poliskommissarien fick chans att berätta om alla kontroverser kring Palmemordet och utredningen som följde.

Besök gärna vår webbshop

Gösta Söderström – Exklusivt konstryck – litografikvalité – begränsad upplaga – Butik – Svenska Morgonbladet

Butik – Svenska Morgonbladet – Vi säljer konst och en del andra saker, och levererar via post till dig!