Prenumerera
Prenumerera

Illegala städerskan i Anderssons bostad – nya regler för Säpo

Strax innan förra julen omhändertogs en ung städerska i dåvarande stadsministern Magdalena Anderssons hus i Nacka. Anledningen var att kvinnan, som ursprungligen kommer ifrån Nicaragua, befann sig i Sverige illegalt.

Idag sitter kvinnan i förvar och förfäras över att hon kan komma att bli hemskickad till sitt hemland. ”Jag dör hellre i här än att dö i mitt hemland”, säger kvinnan till Expressen.Händelsen har väckt en debatt om hur någon kan vistas illegalt i Sverige på det sättet. Även om kvinnan berättar att det är svårt, och att hon på olika sätt utnyttjats då hon varit utsatt, har hon på något sätt lyckats få jobb i bland annat stadsministerns eget hus.

Trots kritiken mot Säpo kan man konstatera att de inte hade möjlighet att registrera den typen av information. Med anledning av händelsen ger dock den nya regeringen Säpo större möjligheter att kontrollera vilka som har tillträde till sina skyddspersoners bostäder. De nya regelverket kommer gälla från och med årsskiftet.