Prenumerera
Prenumerera
Ulf Kristersson - invandrare
By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242 / By Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096

Elskatten höjs med 9 procent vid årsskiftet – regeringen kritiseras – svikna vallöften

Trots löften under valrörelsen ifrån regeringspartierna om sänkta skatter och lägre elpris bryts nu ännu ett vallöfte när elskatten höjs med hela 9 procent i takt med inflationen. Skattehöjningen kommer att ske i samband med årsskiftet, enligt regeringens förordning, som omfattar energiskattens totala belopp på 39,2 öre per kilowattimme – detta i jämförelse med den nuvarande skatten som ligger på 36,0 öre per kilowattimme.

I delar av Norrland kommer man att påverkas lite mindre då priset på energiskatten redan är nedsatt med 9,6 öre per kWh. Den ekonomiska krisen som redan är besvärande kommer bli än svårare för de svenska hushållen på grund av detta skattepåslag. Den nya elskatten inklusive moms kommer att hamna på hela 49,0 öre per kWh. Flygskatten för passagerare ökar också, i takt med inflationsindex.Moderaterna som tidigare gått ut med att man skulle kunna tänka sig att slopa elskatten helt och hållet kritiseras nu hårt. Finansminister Elisabeth Svantesson, (M), menar däremot att höjningen sker automatiskt. Enligt henne finns det alltså ingenting man kan göra åt saken då det hela måste ske i takt med inflationen. Hon säger vidare att detta är ett belägg för ”hur dåligt inflation är”, enligt di.se

”Det är många skatter som skrivs upp per automatik, och så har det skett under lång tid. Vi har gjort bedömningen att inte aktivt gå in och förändra lagstiftningen.” Så lyder Elisabeth Svantessons kommentar i Dagens Industri.

Höjningen kommer, enligt Svantesson, att innebära totalt 65 kronor mer per månad för de hushåll som har en villa som förbrukar ca. 20 000 kWh.