Prenumerera
Prenumerera
By AndrewRm - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4493945

Ryssland förbjuder HBTQ-propaganda i media – krävs tillstånd att sända film med HBTQ-inslag

Federationsrådet i Ryssland klubbar nu igenom en ny lag som förbjuder HBTQ-propaganda, eller mer specifikt, ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer, pedofili, uppmaningar till att byta kön och desinformation om HBTQ i media”. Förslaget backades upp av hela 153 senatorer, enligt Tass News.Straffet kommer att vara böter mellan 50 000 till 100 000 rupier, vilket ungefär motsvarar till 17 000 kr. Större mediaaktörer kan dock få upp till 200 000 rupier i böter. Vänder sig den åtalade till minderåriga kommer straffet att vara dubbelt så stort, och mediakanalen kan även komma att censureras i 90 dagar som del av straffet. Den nya lagen innebär att det kommer krävas licens för att den som vill sända en film som berör HBTQ-temat i den ryska federationen.

En av medlemmarna i Federationsrådet heter Alexander Bashkin, och han poängterar hur lagen skydar alla medborgare i landet deras rätt att slippa ta del av denna propaganda.