Prenumerera
Prenumerera
Av Telefonkiosk - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26289567

Korankravallerna: Riksåklagare kräver högre straff för brott mot blåljusverksamhet

De två män som åtalades för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med korankravallerna i Örebro får nu sin dom överklagad av vice riksåklagaren. Åklagaren anser nämligen att straffen är för låga.

Den ene mannen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse, och den andre till sju, varpå hovrätten sedan sänkte straffen med ett år vardera. Katarina Johansson Welin, vice riksåklagare, anser att straffen är för låga och överklagar hovrättens dom.”Våldet medförde skador på ett stort antal poliser och deras utrustning. Några av poliserna har berättat att de på allvar fruktade för sina liv”, säger hon när hon motiverar sitt beslut. Welin fortsätter:

”Flera av de poliser som befann sig på platsen har efter händelsen drabbats av psykisk ohälsa. Det fanns alltså förra försvårande omständigheter som bör få genomslag när man bestämmer straffen”.

Enligt Katarina Johansson Welin är både tings- och hovrättens domar för låga. Straffskalan för det aktuella brottet kan i teori ge livstids fängelse.