Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159@ /Moderaterna

Dåliga opinionssiffror för de blågula partierna

Det blågula blocket tappar rejält i opinionen, enligt novembers opinionsmätning ifrån Ipsos som Dagens Nyheter beställt. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna tappar 2 procent var och hamnar på 19 procent av väljarstödet i undersökningen medan socialdemokraterna ökar med 3 procentenheter, från 31 till 34 procent, vilket är en statistiskt säkerställd förändring.

De rödgröna partierna leder med 53 procent mot de blågula partiernas 45 procent. KD ligger återigen och pendlar runt 4 procentspärren medan liberalerna ligger under spärren. L får 3 procent i denna mätning.

De blågula partierna har drabbats av en svekdebatt då elprisstödets och elpristaket fortfarande lyser med sin frånvaro. Igår trodde energiminister Ebba Busch att hushållen skulle få sitt stöd utbetalde i februari. Företagens el-stöd vågar hon inte uttala sig om än. Under valrörelsen lovade de blågula partierna att stödet skulle vara på plats för att kunna verkställas i november 2022.I den första budget som regeringen lagt fram saknas även större skattesänkningar på inkomst, samtidigt som den hårt kritiserade plastpåseskatten är kvar och skatten på ISK höjs. Detta är en avvikelser ifrån både vallöften och intentionsförklaringar som de blågula offentliggjort medan de satt i opposition mot Magdalena Andersson regering.

– Det finns ingen dramatik i förändringarna för de enskilda partierna men den sammantagna bilden är att regeringssidan backar. Vi har fått ett nytt opinionsläge, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.