Prenumerera
Prenumerera

Izabella Jarvandis egna erfarenhet av ett utsatt område – Brotten & Samhällsparasiterna

Ledarredaktionen: För cirka fem månader sedan hade svenska gator och torg utsatts för 151 skjutningar på 151 dagar.

En kartläggning som SVT genomförde men hjälp av statistikföretaget Infostat visar att hela 700 av de skjutningar som ägt rum i Sverige de senaste tre åren har skett inom 500 meters avstånd från skolor där våra barn spenderar sina dagar. Detta är något som även Svenska Morgonbladet skrivit om tidigare.

I intervju efter intervju talar dagens barn och ungdomar ut via SVT om hur man inte vågar gå ut. Frågan kan inte längre vara “Hur? Var? När? Varför?”. Dessa frågor har snart präglar ledarsidorna i decennier. Frågan måste istället bli – hur kan vi säkra svenska gator och torg?