Prenumerera
Prenumerera
By Kippelboy - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45641886

Black Friday möter allt mer kritik i Sverige

“Att köpa saker man inte behöver är en dålig deal”, skriver Miljöpartiet på sin Facebooksida. Detta i samband med Black Friday. Detta förhållandevis nya fenomenet som kommit till Sverige möter allt mer kritik.

Hållbarhetsprofessorn Oksana Mont exempelvis, menar att den ökade konsumtionen är ett hot mot miljön som måste stoppas om en förändring ska ske.Ett nytt nätverk som kallas en köpfri dag har även vuxit fram bland shopping-kassarna. Göran Hådén, talesperson för gruppen säger i ett pressmeddelande att det inte bara handlar om miljön utan även om vår hälsa. “Det handlar inte bara om miljön, utan även om hur vi kan må bättre och välja mer fri tid istället för all större prylberg”, säger han till Expressen.

Oksana Mont talar även, i en intervju med Expressen, om antalet julklappar människor får men som de egentligen inte vill ha – detta som följd av shoppinghysterin. Samtidigt talar Karolin Kühn, jurist på Konsumentverket, om hur Black Friday, sedermera Black Week kan leda till stress och skuldsatthet bland konsumenter. Dessutom menar hon att företag fuskar med sin marknadsföring genom att höja priset och sedan sänka det till ordinarie pris för att marknadsföra det som rabatt.

“Fuskandet är ett symptom för en osund marknad och konkurrens”, säger Kühn till Expressen. “Det är både förtroendeskadligt för kunderna och skadligt för företagens konkurrens”, fortsätter hon.