Prenumerera
Prenumerera

Izabella Jarvandi – Black Week föder ett ohälsosamt missbruk

Ledarredaktionen: Denna vecka har varit Black Week där rabatterade köperbjudande haglar ner ifrån alla håll. Att vi lever i ett konsumtionssamhälle kan vara en av de få saker vi är rörande överens om, oavsett om vi är konservativa eller liberala. Vare sig du är en socialliberal klimatalarmist eller konservativ och därmed kritisk till rådande samhällsstrukturer – inser samtliga att vi lever i ett samhälle där vi slösar bort resurser. Trots vetskapen om detta faller de flesta av oss pladask för det rena rama shoppingmissbruk som vi, likt en epidemi, drabbats av runtom i världen.

Det var faktiskt en solig dagsom jag gick förbi affärerna på Drottninggatan här i Stockholm. Jag minns att jag gick i rask takt – bara för att plötsligt tvärstanna. Vad är det jag ser? Precis exakt alla runt omkring mig går med smycken och kläder i plast. Händerna är fulla av fler nya plastbitar, i plastpåsar och en del nya elektronikprylar. Jag kunde se H&M:s lappar som pryder kragen på alla de köpte kläder – och på lapparna står det, “made in Taiwan”.

Somliga tycker om att använda det renommerade uttrycket “Vad fan får vi för pengarna?” när det talas om skatter och myndigheters slöseri med våra gemensamma pengar. Jag hör sällan någon som ställer den frågan inne på s.k. fast fashion butiker. Än en gång tänker jag vara jobbig och svara på en fråga som ingen ställt.

Det är ytterst sällan gemene man har råd att köpa bilar som faktiskt ökar i värde – eller ens behåller det. Ett ny Bentley eller ett nytt exemplar ifrån Morgan Motor Compony hade varit en värdig investering för den som har flera miljoner att avvara för just det köpet. Men gemene man söker shoppingglädje kring skräp som liberala marknadskrafter realiserat den gånga veckan. Detta skräp, plastiga fakeväskor och billiga smycken, samt elektronikprylar vi inte behöver minskar kraftigt i värde sekunden efter att varan lämnar butiken.

Jag inser självklart att vi, inte minst i det svenska samhället, just nu utsätts för extremt höga skatter och belånas som nation. Samtidigt kan jag inte undgå att påpeka ironin i att vi själva missbrukar pengar som individer. Det är ett missbruk, för det gör oss beroende av någonting som i allra högsta grad skadar oss på makro så ock på individnivå. Detta slöseri gör oss väldigt sårbara, och än mer nu när vi går in i en kraftig lågkonjunktur och en era med skenande inflationssiffror.

Så, vare sig du brinner för klimatet i en rödgrön bemärkelser eller hyllar skattesänkningar åt det blå hållet – behöver du inser att överkonsumtionen är ett problem. Genom denna insikt kan vi ta oss ur detta kollektiva missbruk tillsammans!

Ledarskribent Izabella Nilsson Jarvandi