Prenumerera
Prenumerera

Spionbröderna åtalas idag – äldsta brodern fortfarande anställd av staten

I morse började huvudförhandlingen i målet om de två iranska bröderna som anklagas för bland annat grovt spioneri. I en artikel i Aftonbladet går man exempelvis ut med att offentliga toaletter i Uppsala kan ha använts som brevlådor där bröderna lämnat och hämtat upp material som då kommer vara en del av åklagarens gärningsbeskrivning, enligt åklagarmyndighetens presstjänst.

Den första delen av tingsrättsförhandlingarna i målet som gäller Payman och Peyam Kia, som bröderna heter, kommer att hållas offentligt. I och med att brottet är så pass känsligt vad gäller hemligstämplad information ska delar av rättegången hållas bakom lyckta dörrar, enligt pressmeddelande ifrån Sveriges Domstolar.Värt att tillägga är att den äldre brodern, Peyam Kia som Svenska morgonbladet tidigare skrivit om, arbetat för Säpo och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten i ett decennium som bland annat stabschef. Enligt uppgifter från mitten av november ska Säkerhetspolisen länge ha misstänkt att det fanns någon i deras led som läckte information. Nu ryktas det att de bägge bröderna kan ha sålt ut hela Säpos personallista.

Eftersom att bröderna inte är dömda ännu kan det vara svårt för deras arbetsgivare att sparka dem – eller så bedömer det svenska staten att det inte går att avskeda på omedelbar verkan. För Peyman Kia, den äldsta av bröderna, är fortfarande formellt sätt statsanställd som stabschef. Detta har uppmärksammats av generaldirektören på Livsmedelsverket, Annica Sohlström, som går ut med att hon skulle önska att han fick sparken och rent formellt avlägsnades ifrån tjänsten. Bröderna, som har suttit häktade i över ett år med hårda restriktioner, befinner sig givetvis inte på arbetet. Sohlström konstaterar dock att ”det skulle verka stötande om Kia fick behålla sin anställning”.

Sohlström är PhD och disputerade 1993 på en avhandling Body fat during reproduction in a nutritional perspective: studies in women and rats.