Prenumerera
Prenumerera
By Holger.Ellgaard - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4876512

SVT:s VD har hotbild mot sig – livvakter i tvättstugan

SVT:s vd Hanna Stjärne berättar i en DN-intervju att hon har en omfattande hotbild mot sig. Hon har bland annat varit på Theodor Engströms dödslista.

”Under 2020 och 2021 har Engström också anfört tilltagande hat mot SVT, inte minst då ledningen för SVT instruerat deltagare i Melodifestivalen att framföra sånger med texter specifikt ämnade att håna och förnedra Engström och hans gelikar”, står det i den rättspsykiatriska förundersökningen.

Stjärne har bland annat tvingas ha livvakter i tvättstugan.

När Hanna Stjärne tillträdde som VD för SVT 2015 pekade Säpo ut företaget som ett tänkbart terrormål.

Hon berättar i intervjun att hon aldrig förbereddas av polis eller säkerhetstjänst att det skulle bli såhär innan hon tackade ja till tjänsten. Hon anser att hotbilden är ett hot mot journalistiken som fenomen.

– Det hade varit rimligt att få reda på det…Det är klart att det är väldigt omskakande och visar att vi som mediebolag måste ta detta på största allvar, men vi behöver också hjälp av övriga samhället att skydda journalistik, säger hon till DN.