Prenumerera
Prenumerera
Av Riksbanken, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19204243

Riksbanken chockhöjer räntan igen

”Inflationen är fortfarande alldeles för hög”, skriver den svenska centralbanken i ett pressmeddelande under morgonen. Därför höjer riksbanken styrräntan med ytterligare 0,75%, kort efter deras senaste höjning på 1% för två månader sedan. En så pass stor räntehöjning hade inte Sverige upplevt på 30 år. En höjning som denna har vi nämligen inte sett sedan 1993.

Sveriges styrräntan kommer efter denna höjning hamna på 2,5 procent.

Riksbankschefen Stefan Ingves tror att räntan kommer att höjas ytterligare under det kommande halvåret.“Inflationen är alldeles för hög, och det skapar stora problem för hushåll och företag. Då måste vi agera med penningpolitiken”, säges Ingves på en offentligt pressträff idag.

Stefan Ingves kommer att hålla en pressträff gällande ämnet kl. 11.00 idag.

Detta är det sista räntenhöjningen som drivs på av Stefan Ingves. Han slutar nu som chef för riksbanken och efterträds av Finansinspektionens tidigare generaldirektör Erik Thedéen.