Prenumerera
Prenumerera
@ Svenska Morgonbladet

Konstwebbshop med Markus Andersson öppnar – Morgonbladet på plats för upptaktsträff

Svenska Morgonbladets ledarredaktion, bestående utav chefredaktör Henrik Sundin och ledarskribent och journalist Izabella Nilsson Jarvandi besökte den nationalromantiske konstnären Markus Andersson i slutet av oktober. Svenska Morgonbladet har just öppnat en webbshop i samarbete med Andersson och besöket var på många sätt en upptaktsträff.

Markus är en sann vän av yttrandefrihet och varit en restriktionskritiker uti fingerspetsarna under covid-åren. Han har därmed gjort sig känd för en bredare publik med sina anföranden för frihet vid olika offentliga sammankomster.

Markus är dessutom för den konstmedvetna publiken känd för sina historiska och nationalromantiska motiv som utmanar den postmoderna och globalistiska trend som allt mer påverka den skapande sfären.

Han berättar om sin självhushållande livsstil på den torpgård i norduppland som han ärvt. För Markus är det självständiga konstnärskapandet en förutsättning för konst som verkligen berör och fångar upp världens fenomen. Därför vill han aldrig blir beroende av de ekonomiska erbjudanden som det postmoderna etablissemanget kommer med – därav självhushållningen med jordbruk för hushållet och viss djurskötsel. ”Etablissemanget kommer då försöka styra ens konst mot en mindre radikal riktning och det blir då svårt att stå fast vid en äkta konstform som växt fram hos en konstnär. Därför vill jag inte bli beroende av etablissemangets pengar”

Izabella talar bland annat med Markus Andersson om ett konstporträtt av den Finlandssvenske adelsmannen och patrioten, Eugen Schauman, som genomförde ett attentat där han mördade den ryska generalguvernören Nikolaj Bobrikov Finland år 1904. Schauman genomförde dådet för att markera opposition mot den ryska överhögheten som omöjliggjorde för sann finsk självständighet och nationalism.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Izabella (@izabellajarvandi)

Markus talar om det gamla etablissemanget som hyllade mer klassisk och nationell konst. Kung Karl XV var konstnär och kulturmecenat, förklarar han för oss. Kungen beställde nationalromatiska motiv, däribland med vikingatiden som tema. Den nationellt förankrade överklassen vårdade kulturen under 1800-talet, förklarar Markus för oss. De var en nationellt förankrad punschöverklass som ägde skog, mark och gamla fastigheter, vilka såg värdet i att de konsumerade varor, tjänster och konst från och för sitt land. Det framväxande Valmansförbundet (Moderata samlingspartiet idag) var vid 1900-talets början för tullar som skulle främjade svensk och inhemsk produktion. Hela samhällsdiskursen var nationell, ekonomi såsom kulturlivet.

Webbshoppen är sedan denna vecka igång där flera av Markus motiv finns i tryck form, bland annat i litografiliknande form. Det går att beställa produkter med Markus Anderssons signatur.

Butik – Svenska Morgonbladet – Vi säljer konst och en del andra saker, och levererar via post till dig!