Prenumerera
Prenumerera

Män som lämnade spermier under fertilitetsutredning blev pappor utan samtycke

Uppdrag granskning avslöjade nyligen hur ett sjukhus i Halmstad använt spermier för insemination – utan männens uttryckliga samtycke. Två barn som blivit till på sjukhuset delar nämligen DNA med män som hävdar att de aldrig donerat sperma.

I reportaget får vi möta Emelie som blivit till genom insemination på sjukhuset i Halmstad. Hennes biologiska pappa Zladko som endast genomgått en fertilitetsutredning chockas nu över att som 73-åring plötsligt få veta att han har en 36-årig dotter.“Det här är en man som varit inne för att försöka få egna barn – och här är jag liksom. Det var inte alls som han har tänkt sig”, säger Emelie i reportaget.

Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken i Halmstad, kan inte göra annat än att beklaga. Enligt henne kan de uppdagade felen tyda på att “de som arbetade på sjukhuset för 35 år sedan inte genomförde vård med aktsamhet”, säger hon.

Samma sak hände nämligen Felicia, född 1993 och hennes pappa hade även han genomgått en fertilitetsutredning. Hon fick däremot fel uppgifter gällande vem som var hennes biologiska pappa till en början. Man pekade nämligen ut en helt annan man till en början och Felicia som kände på sig att något var fel fick utreda saken vidare på egen hand.