Prenumerera
Prenumerera

Omfattande oroa bland hushållen – inflationen och räntorna

I en undersökning av Intrum, kallad European payment report, uppger så många som 64% av svenskarna att deras utgifter ökar i snabbare takt än deras inkomst. De allra flesta – hela 76% oroar sig för livsmedelspriserna medan 71% oroar sig över priserna på energi och drivmedel samt 51% på höjda räntor.Hela 44% av hushållen känner oro kring att inflationen kan hålla i sig. Endast 4% tror att de inte kommer att påverkas av utvecklingen, och bara 7% tror att den kommer att trappas ner inom ett halvår. Det är inte bara svenskar som oroar sig över ekonomin. Det är även ett utbrett problem över hela den europeiska kontinenten. Så många som 62% av de europeiska hushållen länner oro sig över ekonomiska förutsättningar.

Det ekonomiska tillståndet har förändrat svenskens konsumentbeteende. 58% av de tillfrågade i undersökningen uppger att de redan har blivit eller planerar att vara mer försiktiga med hur mycket de konsumerar. Mer än hälften av personerna i undersökningen har dessutom redan dragit in på sina nöjeskostnader och 60% av de tillfrågade handlar på lågpriskedjor, vilket är en ökning.