Prenumerera
Prenumerera

Tysk journalist åtalas för att spridit alternativ syn på Ukraina-Rysslandskonflikten

Den 28-åriga journalisten Alina Lipp i Tyskland har länge arbetat med att granska vad som faktiskt sker i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. En av journalistens projekt ledde henne till Donetsbäckenet, även känt som Donbas och staden Donetsk, belägen i Ukraina.

Väl i Donetsk intervjuade hon civila personer på gatan och ställde frågor om hur de ser på Ryssland, samt Tysklands mediebild av landet. I sitt sökande har Lipp dragit en slutsats gällande landets historia som många av oss i väst aldrig hört.Enligt Lipp har Ryssland i flera år krävt att Ukraina ska förhålla sig till Minskavtalet, som skulle komma att skipa fred mellan länderna och ge ett självständig Donbass. Ukraina undertecknade detta avtal med Ryssland för snart ett decennium sedan. Ukraina har dock inte valt att respektera Minskuppgörelse och istället har man, enligt Lipps källor, valt att bomba Donbas-regionen i åratal. I samband med rådande konflikter talar Alina Lipp i sin video om hur människorna i Donbas ”äntligen blivit befriade” av Ryssland.

Videon uppskattades dock inte av YouTube som valde att permanent stänga av hela Lipps kanal. I en intervju med belarusisk media talar hon även om hur hon fått ekonomiska problem i och med att hon fått sitt bankkonto fryst. Nu riskerar hon även tre års fängelse i Tyskland för att ha gjort inslag om Donbass utifrån ett perspektiv som krockar med det narrativ som västmedia målar upp kring Ryssland-Ukrainakonflikten.