Prenumerera
Prenumerera
Av Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team at NASA GSFC - MODIS Land Rapid Response Teamhttp://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=3239http://earthobservatory.nasa.gov/images/imagerecords/3000/3239/scandinavia.TMO2003050_lrg.jpeg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31174

Elpriset rusar – kan nå ett genomsnittspris på 2,7 kr per kilowattimme imorgon

Prissättningen på elbörsen Nord Pool brukar indikera vart bedömarna tror att priset är på väg. Enligt dagens prissättning tyder allt på att morgondagens priser är på väg att rusa uppåt i hela landet och i synnerhet i norra Sverige.

I elprisområde 1 och 2 – landets norra delar – blir prisnivån den högsta på ungefär 1 år.– Jag tror spontant att morgondagens pris är det högsta någonsin i SE1 och SE2, och då menar jag sedan vi delade in Sverige i fyra elområden, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz till Expressen.

Dagspriset på terminsmarknaden hamnade på 2:78 kronor per kilowattimme i snitt. Det kan jämföras med prisnivåer på lite drygt 20 öre per kilowattimme för bara någon dryg vecka sedan.