Prenumerera
Prenumerera

MoD:s partiledare kan åtalas för manifestation till försvar av pressfriheten

MoD:s partiledare Andreas Sidkvist skrev tillsammans med andra partitoppar en debattartikel i Svenska Morgonbladet häromveckan. Där kritiserade de öppet den grundlagsändring som röstades igenom i riksdagen i onsdags som möjliggör för en lagstiftning gällande utlandsspioneri som förbjuder journalister att röja och avslöja uppgifter som kan skada Sveriges relationer till allierade och mellanstatliga organisationer.

Han menar att inom vården finns Lex Sarah och Lex Maria. ”Här uppmuntras fortfarande anställda att berätta om missförhållanden”, sa Sidkvist på en manifestation utanför riksdagshuset i onsdags.

Han sa även då att de folkvalde genomdriver denna lagjustering för att Sverige ska kunna förhålla sig lojalt till övriga Nato-länder, nu när Sverige avser att gå med i denna ”krigsallians.Andreas Sidkvist samlade ihop till en liten manifestation utanför riksdagshuset i onsdags när grundlagsändringen skulle röstas igenom av våra politiker. Efteråt berättar han att de blev ett 20-tal människor som samlats. Han förhördes sedan av polisen som hotade med rättegång om han inte betalade boten.

”Så, nu står jag åtalad för att ha dragit ihop ett gäng demokrati, människorätt och yttrandefrihetsförsvarare utanför riskdagen i onsdags när en avgörande del av Sveriges press- och meddelarfrihet avskaffades”, skriver MoD:s partiledare på sin facebooksida.