Prenumerera
Prenumerera
arbetslöshet - kommner
© Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Arbetslösheten har ökat sedan 2019

Arbetslösheten fortsätter att öka och enligt arbetsförmedlingens hemsida sker det drastiskt. Det är så många som 600 000 arbetslösa personer som står inskrivna i deras register. Några av de potentiella orsakerna som nämns är pandemin och en allt tuffare ekonomi, och baserat på tidigare siffror verkar tillståndet bli långvarigt, enligt di.se.

År 2019 ökade arbetslöshetssiffrorna till 349 000 personer, vilket utgjorde 6,9 procents arbetslöshet. Året därpå 2020 fortsatte de att stiga till 490 000 och 9,4%. 2021 fick vi en ökning upp till ytterligare 581 000, det vill säga 11 procent. Tillståndet verkar inte ha blivit bättre.Enligt arbetsförmedlingens analyschef Anna Sundén drabbar krisen många olika grupper på arbetsmarknaden.

”Situationen är särskilt svår för ungdomar och utrikesfödda som är nya på arbetsmarknaden men också för de som redan var arbetslösa. (…) Har man funderat på att vidareutbilda sig är det ett bra tillfälle nu”, säger hon.