Prenumerera
Prenumerera
Av User Tubaist on sv.wikipedia - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1066958

Ringhals VD: Kärnkraftverket kan inte producera mer el de närmaste åren

Regeringen och Sverigedemokraterna vill utreda en eventuell uppstart av de två nedstängda kärnkraftreaktorerna vi Ringhals i Varberg. Ringhals egen VD Björn Linde säger dock att det vore helt omöjligt att utvinna el med hjälp av reaktorerna inom ett antal år, enligt Expressen. Linde konstaterar helt enkelt att kärnkraftverkens livslängd håller på att ta slut. Detta står dock i strid med Tidöavtalets intention. Där står det att en uppstart av de nedstängda reaktorerna bör ske ”förutsättningslöst och skyndsamt”.

– Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt, säger Linde till SVT Halland. Han konstaterar att omfattande nyinvestering skulle behövs för att möjliggöra regeringen intentioner om att öka kapaciteten på den befintliga kärnkraften vid Ringhals.En del av anläggningen håller redan på att nedmonteras. Man håller även på att ta isär delar från bland annat turbinanläggningar då en större nedmontering väntar i slutet av nästa år.

Det finns totalt sett fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk, men i och med att två av dem har stängts ner och en har drabbats av en skada är det enbart reaktor 3 som är i bruk.