Prenumerera
Prenumerera
@ Regeringen

Sverige skickar luftvärnssystem till Ukraina

Den svenska staten bistår än en gång Ukraina med resurser. Den här gången är det genom ett ”vinterpacket”, som statsminister Ulf Kristersson kallar det under dagens presskonferens.

Sveriges julklapp till Ukraina kommer att kosta cirka tre miljarder kronor och bland annat innefatta ett luftvärnssystem. Försvarsminister Pål Jonson, (M) säger i regeringens presskonferens att han ”av säkerhetsskäl inte kan gå in på vilka.Två av de saker Ukraina önskat sig har nämligen varit ett artillerisystem vid namn Archer samt ett specifikt luftvärnssystem som heter Robot 70. Huruvida vinterpaketet består av något av detta kan man dock inte bekräfta. Det i och med säkerhetsskälen Jonson nämner.

Den humanitära delen av stödet är det största Sverige bidragit med till Ukraina hittills. Moderaternas Johan Forssell, utrikeshandelsminister, beskriver att det humanitära stödet är anpassat för de behov som dyker upp såhär under vinterhalvåret. Enligt honom riskerar miljontals människor i Ukraina att bli utan värme och resurser matlagning, därför är stödpaketet något man anser att vi har en skyldighet att stötta dessa personer med.