Prenumerera
Prenumerera

MoD:s partiledare riktar skarp kritik mot lagen om utlandsspioneri – ”attack mot demokratin”

Idag röstade Sverige igenom en grundlagsändring som möjliggör en lagstiftning om utlandsspioneri. Grundlagsförändringen kan göra det olagligt för media att avslöja missförhållanden, krigsbrott och övergrepp som Sveriges allierade och mellanstatliga organisationer gör sig skyldiga till. Säpo kan i sådana fall få utreda journalister och ansvariga utgivare och dessa kan lagföras med brottspåföljder ända upp till 8 års fängelse för utlandsspioneri. Svenska Morgonbladet har tidigare skrivit om hur utlandsspioneri nu blir ett tryck – och yttrandefrihetsbrott och att även den som förmedlar informationen riskerar stränga straff. Medlarskyddad försvagas således.

Häromdagen skrev partitoppar inom partiet MoD en debattartikel i Svenska Morgonbladet där de ställde sig kritiska till denna lag – och grundlagsändringen som de menar är en allvarlig inskränkning av Svensk pressfrihet. 

” Sverige har haft 255 år pressfrihet och den avvecklas kraftigt nu på onsdag den 16 november när lagen med all sannolikhet röstas igenom i riksdagen”, säger partiledaren för MoD när vi talar med honom i anslutning till att debattartikeln publicerades i helgen. 

”Hela sättet som grundlagsförändringen drivs igenom är icke demokratiskt””, säger MoD:s partiledare Andreas Sidkvist när Svenska Morgonbladet ringde upp honom i söndags.

En grundlagsändring är en väldigt stor sak, menar han.

”Vi har inte ens haft en debatt om vad detta innebär. Samhällsdebattören Stina Oskarsson hade ringt upp olika riksdagsledamöter och frågat hur de kommer att rösta. Flera hade ingen aning om vad det ens handlade om. De kommer troligtvis rösta på partilinjen för att inte bli uteslutna och på sikt förlora politiska arvoden”.

Sidkvist anser även att mediekåren varit för dålig på att granska denna fråga och poängterar att etablerad media allt mer tappat sin granskande roll i det svenska samhället.

”Journalistkåren har blivit tagna på sängen”. Det har skrivits en debattartikel som skrivits under av bland annat ordförande i pennklubben Robert Ashberg, Helle Klein och Cilla Benkö.

Mycket riktigt stämmer det att en debattartikel publicerades i Dagens Nyheter den 10 november i år som skrevs under av hela 10 framstående personer inom massmedia, bland annat de 3 som här ovan nämnts och man menar i artikeln att lagförslaget kan få negativa konsekvenser för det journalistiskt granskande arbetet i Sverige.

”Med en grundlagsändring av det här slaget skulle även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kunna diktera vad svenska medier kan publicera eller inte”, skriver debattörerna.Sidkvist konstaterar vidare att någon krönikör och så varit ute och kritiserat grundlagsändringen, men att det stora artilleriet med chefredaktörer och förstasiderubriker lyst med sin frånvaro.  

Att granska makten och ha koll på grundlagsändringar måste ju vara journalisternas huvudmål, men man har misslyckats med detta, konstaterar MoD:s partiledare. 

Han förklarar att politikerna försökte få igenom någonting liknande redan 2012 och 2017 men att det då fanns det en opposition i riksdagen som vågade ifrågasätta. 

”Det finns ingen stark opposition mot förslaget idag”, säger Sidkvist distinkt.

”Det bevisar att MoD som parti behövs i de här tiderna. Det här är en attack mot demokratin”. Man har monterat ner olika delar av demokratin stegvis, bedömer Andreas Sidkvist. Idag handlar det om pressfriheten medan det handlade om mötesfriheten under restriktionsåren under covid, förklarar han.

”Vi går mot mindre demokrati, mer anpassning till USA:s krav, stora kapitalintressenas krav – Natos krav.”

”Hade etablissemanget fått igenom denna lagändring 2012 eller 2017 hade vi gått med i Nato då. Nato-medlemskap kräver att vi är lojala mot andra länder. ”Därför kan vi inte avslöja krigsbrott som de allierade gör sig skyldiga till. Vi blir en del av deras gäng. Som ett kriminellt nätverk”, markerar Sidkvist. 

“Jag tolkar det som att man kan bli dömd om man rapporterar om saker som är omoraliska eller brottsliga, som Wikileaks avslöjade”. Julian Assange sitter i fängelse för att han avslöjade amerikanska krigsbrott. ”Detta är obehagligt”.

Partiet MoD bildades i december 2021. Under valrörelsen fick organisationen 20 nya medlemmar per dag och har nu en aktivitetsspridning över hela landet. Deras viktigaste profilfrågor är svensk alliansfrihet, ett EU-utträde, lokalt självstyre, yttrandefrihet och nationellt självstyre.

En annan person som kritiserar lagförslaget är FN-arbetaren Anders Kompass som tidigare avslöjat fall av pedofil-övergrepp som FN-anställda gjort sig skyldig till. Han säger i en intervju med Aftonbladet att han ”blir orolig när han läser om detta, inte minst medias oro, och tystnaden från politiskt håll.