Prenumerera
Prenumerera

Regeringen: Backar EU om att låna pengar åt Ukraina

Regeringen är beredda att ställa sig bakom EU:s föreslagna Ukraina-stöd på 200 miljarder svenska kronor, rapporterar TT. EU kan behöva låna upp denna summa pengar ifrån globala banker och kreditinstitut. Detta stöd ska huvudsakligen används för krigsmaterial till den Ukrainska armén.

– Kriget är inte gratis, säger utrikes­minister Tobias Billström (M) till TT vid måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Det finns däremot länder som Ungern, Italien, Slovenien och Österrike som snarare anser att EU ska agerar för fred än inköp av mer krigsmaterial.Sveriges utrikesminister delar dock inte dessa länders uppfattning.

– Det är Ukrainas territoriella suveränitet som har kränkts. Det är Ukraina som har blivit utsatt för den här ryska aggressionen. Då är det också rimligt att det är Ukraina som bestämmer villkoren för detta, säger Tobias Billström.

Under morgondagen kommer statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, hålla en presskonferens beträffande ökat stöd till Ukraina, vilket regeringen skriver på sin hemsida.