Prenumerera
Prenumerera
@Svenska Morgonbladet

Krönikör Erika Stensson: ”Modest Fashion”- förrädisk utställning som lanserar islam

I helgen passade jag på att äntligen se utställningen “Modest fashion” på Malmö Museum.

Utställningen har varit mycket omtalad och omskriven sedan öppnandet i februari i år. Kritikerna har fokuserat på lanseringen av slöjan som man menar att museet medverkar till. Försvararna skriver om mode och kvinnors rätt till självbestämmande.

Det första jag lägger märke till är den suggestiva stämningen denna välgjorda och påkostade utställning inger. Framförallt är det ljud och ljusdesignen i kombination med kläderna som skapar vad man som besökare uppfattar som fantasifullt och spännande. Det vackra uttrycket som ändå bär spår av vår västerländska traditionella klädhistoria blandat med Scheherazades ”Tusen och en natt”.