Prenumerera
Prenumerera
By Steve Jurvetson - https://www.flickr.com/photos/jurvetson/18659265152/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40974345

Izabella Jarvandi: Elon Musk slår ett viktigt slag mot åsiktskorridoren och censuren

Ledarredaktionen: Det har nog inte undgått någon att Elon Musk köpt socialamedie jätten Twitter och att det, enda sedan dess, uppstått ramaskri i media. Vänster-tiltad media som CNN skrattar och skojar om en verifierad Jesus-profil och SVT:s Alexander Norén talar om att Musk gjort ett impulsköp. Det stämmer att troll utnyttjat den nya funktionen av att köpa verifierade symboler för 7.99 dollar i månaden. Det stämmer att man agerat hastigt – frågan är om det är förhastat? För att ta reda på det menar jag att vi måste gå tillbaka till början, innan köpet.

Skuggbanningar, fullständiga banningar och uppdagade möten med amerikanska myndigheter om censur är något vi idag vet har förpestat världen. Detta genom att sociala mediejättar som Twitter använt sig av dessa taktiker. Något behövdes göras – så snabbt som möjligt. Detta insåg Elon Musk, som ville skaka fram sanningen ur den djupa säck Twitter blivit, med statens kritiker som ligger bannade i botten.

Förhastat? Kanske. Nu har Musk själv gått ut och sagt att det är möjligt att Twitter går i konkurs i framtiden. Jag har dock svårt att tro att denne framgångsrike affärsman, med världen emot sig genom etablerade medieföretag, andra sociala jättar samt den amerikanska staten, skulle misslyckas att förutse riskerna med köpet. Att man varit beroende av annonsörer och tappert försökt ersätta pengarna från dessa med betalda prenumerationer i form av verifierade märkningar är ett exempel på riskfyllda beslut. Samtidigt vet vi att annonsörer valt att pausa twitter, och att det i sig var oundvikligt att man skulle komma att behöva andra intäkter för att inte påverkas ekonomiskt.

På sätt och vis tror jag inte att Elon Musks köp av Twitter var förhastat, utan snarare att han var för sent ute. Detta då den politiskt korrekta och, i och med censuren, totalitära utvecklingen skett i rasande snabb takt. Saker som gemene man aldrig skulle få för sig, nej, inte ens i sin vildaste fantasi, är helt plötsligt normaliserade. Hade Musk, eller någon av hans karaktär köpt Twitter för bara 10 år seda hade det sett annorlunda ut. Jag tycker inte att vi kan klandra en av de mest framgångsrika männen som finns, för att han tagit ett beslut där vi helt enkelt måste agera. För att säkerställa flera av de svenska grundlagarna samt att rätt information uppdagas måste dessa sociala mediejättar fungera – ja, även fast att de är privata företag.För en man som Elon Musk, som inte direkt är påväg i personlig konkurs, kan det vara en risk värd att ta. Personligen kan jag inte se annat än en framgångsrik person, en kändis, en förebild som äntligen väljer att göra något stort för yttrandefriheten. Vi skulle behöva fler människor av den kalibern i vår värld, i Sverige liksom i övriga världen. Det finns människor där ute som äger mer än hälften av jordens alla resurser, men som aldrig någonsin skulle investera en krona i att göra varken privata eller statliga plattformar fria. Det finns personer som kapitaliserar på vapen och krig, som skulle kunna gå i pension och leva gott i resten av livet, som trots detta fortsätter att bidra till andra människors olycka.

Man kan tycka vad man vill om Elon Musk och hans affärer, men att han köpt Twitter är inte någonting negativt. Till syvende och sist vore det kanske bättre om sajten gick i konkurs. Detta istället för att den fortsätter att drivas till förmån för totalitära statliga makthavares intressen i privata företags namn. Måhända att satsningen kanske inte bringa oss något perspektiv från de som länge censurerats av företaget, men det kan inte heller bringa oss ensidig information ifrån de som plockar russinen ur kakan genom att lyfta politiskt korrekta inlägg.

En sak är säker, och det är att censuren måste få ett slut – till vilket pris som helst. Risken är annars att det motsatta sker, inte på bekostnaden av pengar utan på bekostnaden av allt fler friheter. Att begränsa yttrandefriheten tenderar nämligen bara att vara en bitter början på ännu en diktatur.

Ledarskribent Izabella Nilsson Jarvandi