Prenumerera
Prenumerera
@CSN

CSN höjer räntan på studieskulder

Regeringen höjer räntan på studielånen nästa år som ett resultat av att andra räntor, inklusive marknadsräntan, höjs. Men utöver detta ska en påslagsränta införas för att finansiera det nya omställningsstöd som utlovades i samband med nya huvudavtal mellan arbetsmarknadens huvudparter, uppger Sveriges Radio.

Räntan på CSN-lån går nu alltså från 0 till 0,64 procent.En del av räntehöjningen genomförs dessutom för att täcka obetalda skulder hos tidigare studenter, skulder som inte betalats tillbaka. Enligt regeringens presstjänst kommer detta gälla alla studielån tagna ifrån 1988 och framåt.

Sveriges förenade studentkårer är kritiska till denna förändring, och i synnerhet att räntan höjs för att täcka ej inbetalda skulder.

”Vi lever i ett samhälle där det är den svenska staten som ska ge oss möjlighet till utbildning”, säger Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer till Sveriges Radio. ”Vi kan inte vara ett land som låter andra studenter betala för studenter att plugga”.