Prenumerera
Prenumerera

Sveriges tidigare Turkietambassadör – behöver inte vara PKK

Turkiet anklagade redan under gården kurdiska PKK för att ligga bakom gårdagens explosion i centrala Istanbul där flera civila offer omkom. Det finns ingen oberoende aktör inom det internationella samfundet som gör samma tydliga bedömning.

Därmed blir inte utpekande tillförlitligt, menar Michael Sahlin, före detta Sverigeambassadör i Turkiet.– Det är taktiskt väldigt lämpligt att peka ut PKK i det här läget – nästan oavsett vad man vet, säger han till SVT. Han poängterar i intervjun att PKK historiskt anfallit militära mål medan det är IS som gett sig på civila i sina terrorhandlingar.

På sociala medier finns det personer inom den antiglobalistiska rörelsen som till och med kallar dådet för en False flag operation då incidenten spelar rakt in i händerna på Erdogans krav om att Sverige och världssamfundet allt starkare ska tar avstånd ifrån den kurdiska självständighetskampen.

Turkisk polis har släppt en video som spridit sig i hela världen när de griper en kvinna som de säger är ifrån Syrien.