Prenumerera
Prenumerera

Svårt att få hjälp av psykiatrin – enligt SVT:s granskning

Patienter inom psykiatrin hamnar ofta mellan de olika beslut två olika vårdinsatser kan komma att ta. Det rapporterar SVT i samband med en intervju då en ung man vid namn Nathan talar ut om sin situation.Om två olika vårdinsatser gör olika bedömningar av situationen, vilket inte alltför sällan händer, enligt SVT:s granskning kan patienterna komma att bli utan vård. 20-årige Nathan som intervjuas av SVT är ett av många exempel som berättar om hur han som 18-åring slussades ut ur barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Trots att BUP beslutat att den unge mannen var i behov av vård i samband med en autismdiagnos, valde vuxenpsykiatrin att utesluta honom.

Enligt SVT, är detta som sagt inte något som tillhör ovanligheterna. Nathan valde nämligen att kämpa vidare genom att anmäla vården till Inspektionen för vård och omsorg. Emellertid är det inte alla som varken vet om eller väljer att tar till vidare medel för att kräva sin rätt till behandling.