Prenumerera
Prenumerera
relationer - seriösa - man och kvinna
Av Ziko van Dijk - shot by myself, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3158131

Krönikör Erika Stensson: Respektera och hylla seriösa relationer mellan man och kvinna

Varje tid har sina tabun men vissa består så som den om manlig och kvinnlig sexualitet och kärleksrelationer. I min bekantskap har jag hört mängder av berättelser av både män och kvinnor där relationer mellan vuxna män och tonåriga flickor förekommit. Det är berättelsen om den 16-åriga flickvännen eller den 19-åriga älskarinnan och det har t om förekommit en 13-årig flickvän någon gång.

För er som är yngre och inte riktigt känner igen er har detta varit en vanligt företeelse bakåt i tiden och har inte direkt setts som något helt konstigt, men kanske ändå inget man skyltar med. Själv tycker jag att det alltid är moraliskt diskutabelt när vuxna (oberoende kön) inleder sexuella förbindelser och kärleksrelationer med tonåringar då tonåringar oavsett om de är sk. byxmyndiga eller ej inte är emotionellt eller intellektuellt färdigutvecklade. De är helt enkelt inte vuxna.

Nu har tiden gått och det har skett ett skifte vilket inneburit att också kvinnor har yngre älskare och pojkvänner. Det har nog förekommit tidigare men har varit så oerhört tabubelagt och skambelagt att man knappt hört talas om det (ungefär som när kvinnlig homosexualitet var osynliggjord förr i tiden).Nåväl, det senaste decenniet har det blivit betydligt vanligare, ja man kan nästan prata om en trend med äldre kvinnor och yngre män. Men bemötandet från omgivningen är inte särskilt tillåtande. Relationerna bemöts ofta med raljanta sexualiserade skämt om dess seriositet och inte sällan kommer moraliserandet om att det är fel att snärja en ung man eller att kvinnan är tragisk eller till och med patetisk. Det spelar ingen roll om mannen i relationen är en bra bit över tjugo, han är ändå bara lammkött och kärlek vad är det? Vilka är då dessa dömande moralister? Jo det är ofta medelålders till äldre män ( och ibland äldre kvinnor) de förstnämnda har inte sällan själva haft sexuella förbindelser med yngre kvinnor (eller tonårsflickor) men det är en helt annan sak liksom…

Var kommer detta hycklande moraliserande i från? Jo det är en patriarkal kvarleva och föreställning om att kvinnan ska brukas sexuellt som ung och fertil medan mannen är viril och fertil i det oändliga… Ja vi lever i en tid där barnafödandet gått ner och unga män och kvinnor har svårt att mötas och visst bör det befrämjas men om nu tiden är ur led och kvinnor och män ändå möts över generationsgränserna varför inte bara acceptera det?

Skribent Erika Stensson