Prenumerera
Prenumerera

Erdogan sparkar statistikchef efter dåliga inflationssiffror

Den turkiske myndigheten Turkstat är ansvariga för att ta fram samt publicera statistik i landet. Nu stiger inflationen än en gång, denna gången kraftigt och då med 85,5 procent under endast förra veckan, skriver di.se.Efter att statistiken offentliggjorts valde landets president Recep Tayyip Erdogan att sparka en av statistikcheferna på myndigheten. Som konsekvens av detta anklagas presidenten nu i media för att möblera om i statistiken.

Somliga hävdar att staten tidigare gått ut med siffror som varit lägre än vad de egentlige är beträffande just inflationen – detta för att motverka kritik. Diverse andra aktörer, som exempelvis handelskammaren i Istanbul har nämligen fått fram helt andra siffror vid tillfällen.