Prenumerera
Prenumerera

Billström tror inte attentatet i Istanbul påverkar Nato-ansökan -kurderna misstänkliggjorda

Endast dagar efter Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan exploderar en bomb i Istanbul och hela minst 6 personer miste livet och över 80 personer skadades. Utrikesminister Tobias Billström, (M) tror inte att händelsen kommer att påverka Sveriges NATO-medlemskap som Kristersson var i Turkiet för att diskutera, enligt Expressen.

Explosionen utlöstes kort efter att en väska lämnades utan uppsyn vid en populär shoppinggata i staden, därav misstänker turkiska myndigheter att det rör sig om en hemmagjord bomb. Ett av Erdogans krav på Sverige är att man ska turkarnas parti gällande konflikter med terrorstämplade kurdiska organisationer. Explosionen misstänks vara ett terrordåd och kurderna har redan pekats ut som misstänkta. Frågan är om detta kommer leda till att Turkiet sätter större krav kring ett svenskt avståndstagande från den kurdiska självständighetskampen och om detta påverkas Sveriges NATO-ansökan.Både utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson har lämnat sina kondoleanser, och Billström säger enligt Expressen att regeringen står på Turkiets sida. Han säger även, trots att han medger kopplingen till terror, att han inte tror att händelsen kommer att påverka vår NATO-ansökan.

Kurdiska PKK har under dagen påstått att de inte ligger bakom dådet.