Prenumerera
Prenumerera

SD och S säger nej till att släppa in Ungern och Rumänien i Schengen

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna kommer köra över regeringen i en fråga gällande gränskontroll, rapporterar SVT Nyheter.

Regeringen vill att även Rumänien, Bulgarien och Kroatien innefattas i Schengensammanarbetet, viket innebär att de ska vara med i en grupp länder vars medborgare Sveriges släpper in utan någon som helst gränskontroll.Sverigedemokraterna är emot detta, bland annat för att de vill motverka er tiggeri i Sverige. Tidöavtalet berör inte frågan vilket ger SD fritt spelutrymme.

”När det gäller Bulgarien och Rumänien upplever Sverige i dag omfattande problem med att medborgare från dessa länder missbrukar det befintliga rörlighetsdirektivet som utmanar den allmänna ordningen i Sverige”, skriver Adam Marttinen, SD:s ledamot i justitieutskottet, i en kommentar till Dagens Nyheter.

– Vi vill ha de verktyg som behövs för att bekämpa och förebygga brott och då behöver vi också ha bra kontroll på in och utresor till vårt land, säger Shekarabi till SVT som är rättspolitisk talesperson åt Socialdemokraterna.