Prenumerera
Prenumerera

Izabella Jarvandi: Någon med dubbel nationalitet kan inte anställas av Säpo eller försvarsmakten

Ledarredaktionen: Svenska Morgonbladet har under gårdagen rapporterat om de två bröderna från Iran som nu åtalas för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Den äldre av dem är 42 år gammal och har en bakgrund inom både Försvarsmakten och SÄPO, trots att han har dubbla medborgarskap. Hur kom en invandrad man, med dubbla medborgarskap, och vad som verkar vara dubbla lojaliteter, så nära inpå statshemligheter? Hur kunde generaldirektörens stab ha förutsett risken för detta tidigare? Men vänta nu, han satt ju i generaldirektören stab…

Att som myndighet, där hantering av hemliga uppgifter som eventuellt kan komma att hota rikets säkerhet, anställa en person med dubbla medborgarskap är minst sagt udda. Hur tänker Svenska chefsämbetsmän egentligen? Vi talar inte heller om en person från ett annat EU-land, utan om Iran som är en islamisk diktatur med andra intressen än Sveriges bästa. Ännu en gång misslyckas det svenska systemet fungera på ett effektivt och säkert sätt. Samtidigt är inte frågan så simpel som att systemet brister, utan detta blir en naturlig följd av vårt mångkulturella samhälle.

Jag upplever att debatten kring mångkulturen, invandring och integration flyttar på sig hela tiden och öppnar upp för invandringskritik, men tyvärr sker förflyttningen alldeles för saktaVi har gått från ett debattklimat där man talar om att Sverige inte har råd och inte får plats med fler invandrare till att diskutera kulturfrågor som till och med berör frågor om etnicitet. Emellertid stannar inte saker och ting där, det rör sig även om direkta säkerhetshot numera. Allt ifrån våld på gatorna, en svart marknad av droger och vapen till infiltration av svenska myndigheter. Kan vi flytta debatten ännu ett snäpp i riktning mot verkligheten nu?

Jag är helt övertygad om att jag, om jag sa det jag tänker öppet hade stött på kritik, så låt mig göra det: Invandrare bör inte få arbeta med hemliga uppgifter. Inte andra personer med starka kopplingar till andra länder heller. Om dessa män vore ryssar kan jag med stor säkerhet lova er att de inte hade kommit lika lindrigt undan i media. De hade förmodligen dömts utan en rättegång. I det här fallet skulle många istället kalla det för diskriminering och rasism att implementera en lag som begränsade människor på detta sätt! Jag menar, tänk om dessa män har drömt hela sitt liv om att jobba för SÄPO?Skämt åsido, för er som inte förstår det komiska i detta kan jag, som dessutom själv är halv-iranska säga att min dröm vore att slippa hänga upp min trygghet på den svenska staten. Det vore nämligen helt underbart om vår kära försvarsmakt slutade fjanta sig med jämställdhets-klyschor, och började jobba på att inte lämna ut hemlighetsstämplade uppgifter till potentiella spioner.

Som om situationen inte vore illa nog, kan jag även passa på att påminna om lagförslaget som Svenska Morgonbladet tidigare rapporterat om. Det gäller nämligen en omröstning som kommer att äga rum den 16 november, och som kan komma att förändra vår grundlag. Detta med hänvisning till just potentiella faror med spioneri. Lagen om spioneri handlar nämligen om att det kan komma att bli olagligt för journalister som privatpersoner att rapportera om saker som kan komma att hota Sveriges relation med andra länder. Vid ett sådant potentiellt tillfälle kan man fråga sig själv – hade det ens varit lagligt att kritisera dessa brister inom SÄPO och Försvarsmakten?

Jag tycker att det nu, om någon gång, är passande att vi lyfter den här frågan. Det finns tydliga brister inom det svenska försvaret vad gäller allt ifrån resurser till hål där infiltratörer kan komma att ta sig in.

Ledarskribent Izabella Jarvandi

izabella@svenskamorgonbladet.se