Prenumerera
Prenumerera
Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18194799

Svenskt Näringslivs kritik mot Tidöavtalet

Långa handläggningstider på Migrationsverket, fokus på missbruk och fusk, och höga lönegolv som överstiger kollektivavtal inom diverse branscher är några av de problem svenska företagare möter, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande på sin hemsida. Detta tack vare den stramare invandringspolitik som den nya regeringen vill implementera efter Tidöavtalet, påstår företagare som deltog på ett seminarium med Svenskt Näringsliv.

Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning säger att ”företagens faktiska behov av att kunna rekrytera internationell kompetens har hamnat i skymundan”, via pressmeddelandet. Patrik Karlsson, hennes kollega säger även han att systemet har gjort det svårare för företag att anställa utländska personer.Christina Lovinder, HR-ansvarig på ESS group säger att det ”slår ut deras konkurrensförsörjning”, via pressmeddelandet. Krögaren Kent Ly säger att han, tack vare beslutet kommer att vara tvungen att ge sina utländska kockar från tredje världen en högre lön än vad de svenska får. Han frågar sig om vi verkligen vill ha en utveckling i samhället där politikerna sätter en minimilön? Även Volvo uppger att de saknar kompetens på vissa områden bland sina anställda i Sverige. Detta gör att man måste importera utländsk arbetskraft.

Hur utvecklingen kommer att te sig återstår att se.