Prenumerera
Prenumerera

Fastighetsjättar har stora skulder som förfaller – saknar betalningsförmåga

Finansinspektionen varnar nu för en kris bland svenska fastighetsbolag då de största bolagen inom branschen ligger efter med 500 miljarder kronor i skulder. Skulderna är nämligen inte bara höga utan på väg att förfalla, enligt SVT.Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier säger att bankväsendet har möjlighet att lägga ut pengar för skulderna. Han tror dock inte att de kommer att göra det. Då en finansiell kris uppstod på 90-talet valde nämligen bankerna att göra just det, vilket försatte även dem i en svår ekonomisk situation.

Idag har snarare fastighetsbolagen lånat via obligationsmarknaden, vars ränta till en början låg på cirka en procent. Idag har räntan stigit till ungefär sju procent, vilket har försatt dem i en svår situation.