Prenumerera
Prenumerera
@Exakt24

AfS uppmärksammade Gustav Adolfdagen

I söndags var det Gustav Adolfsdagen, en viktig tradition för inte minst Göteborgarna vars stad grundades av Gustav II Adolf på 1600-talet. Den nationalkonservativa partiet Alternativ för Sverige valde att hylla hjältekonungen genom sin årliga marsch till torget där det, i folkmun, sägs att konungen stod och pekade ut vart staden skulle ligga.

Gustav II Adolf är en av historiens mest framstående svenskar. Som kung lade han grunden för den svenska stormaktstiden. Han kallades Lejonet från Norden och är Sveriges mest kända kung i utlandet. I Sverige står kungen staty i Stockholm, Göteborg och Sundsvall, skriver AfS på sin facebooksida.

Mikael Jansson, f.d. partiledare för Sverigedemokraterna och numera aktiv inom AfS var på plats för att tala om en tradition som fallit staden i glömska.“I Göteborg var det länge så att man stängde ner skolorna för att eleverna skulle kunna besöka torget, och hela samhället var med i traditionen”, sa han i en intervju med Exakt24 som också delades på partiets Facebooksida.

Jansson fortsätter att tala om hur kommunpolitikerna för 10 år sedan brukade hylla kungen med orkester. Idag bara är ett fåtal föreningar som tar initiativ till hyllningarna, berättar han.