Prenumerera
Prenumerera

Storföretag får elstödet även om de haft fasta elavtal – kostar staden miljarder.

Få företag har som storföretagen möjlighet att säkrat sina elkostnader. Men storföretag har i många lägen haft fastprisavtal på el och betalade inte mer än 75 öre per kilowattimme när priserna på energi ökat rejält det senaste året. Detta säger energimarknadsanalytikern Samuel Ciszuk, från ELS, till SVT. Samtidigt beslutar regeringen, tillsammans med Svenska kraftnät, att storföretag som Volvo, Cementa och SSAB kommer att få många hundra miljoner kronor i stöd för sina elkostnader. 

Exakt hur mycket företagen faktiskt betalar för sin elkonsumtion är oklart men för att säkra företagens ekonomi, och därav också varupriserna, har regeringen valt att stötta dem. Cementa kommer exempelvis att ta del av 200 miljoner kronor, Borealis 400 miljoner och ytterligare 500 miljoner kronor går till stålkoncernen SSAB.Näringsminister Ebba Busch kommenterar det hela.

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla el-användare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning, säger hon på förra veckans presskonferens.