Prenumerera
Prenumerera
Ulf Kristersson - invandrare
By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242 / By Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096

Regeringens budget är återhållsam – inga inkomstskattesänkningar

Regeringen lägger idag fram sin nya budget för 2023 och trots att man valt att lägga krut på både stöd till hushåll och företag samt välfärd är det inte en positiv bild som målas upp. Finansminister Elisabeth Svantesson, (M) säger under regeringens presskonferens idag att Sverige rör oss mot ”tuffare tider.” Hennes uttryck “det kommer att bli värre innan det blir bättre” pryder rubrikerna i media.Det är nämligen fem områden som regeringen valt att prioritera extra i sin budget. Dessa fem är stöd till hushåll och företag, välfärd, trygghet och säkerhet, energi- och klimatpolitik samt ökas tillväxt och konkurrenskraft. Regeringen mötes dock av kritik då de backar från vallöften, bland annat genom att exempelvis bara sänker drivmedelspriserna med en krona och avstår från att sänka inkomstskatterna för löntagare och pensionärer. Något högkostnadsskydd för elpriser har inte heller presenterats, vilket alla regeringspartierna lovade under valrörelsen. Detta är några av de åtgärder som inte blir av på direkten som många, bland annat Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder skriver om.

Även socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg säger att regeringen bryter mot de flesta av sina vallöften en presskonferens idag. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger vidare att ”man måste se och förstå att man inte kan göra allt på en gång.”