Prenumerera
Prenumerera

Risk för folkhälsan när matprisernas höjs

Då livsmedelspriserna ökar minskar konsumtionen på frukt och grönt, vilket i sin tur leder till att vi äter mindre varierat. Detta får till följd att vi får i oss mindre näring och viktiga vitaminer. Detta visar en undersökning som Livsmedelsverket nyligen gjort, enligt SVT.

– Kroppens byggstenar är vitaminer. Konsekvenserna nu blir att näringsintaget blir mycket mindre och vi tenderar att få i oss mer fett och socker, säger Sofia Antonsson, dietist, i SVT:s Morgonstudio.Konsumtionen av mer näringsfattiga livsmedel har däremot ökat menar Sofia Antonsson och forsätter

– Det är chips, godis och läsk. Den mentala hälsan spelar också in och vi mår lite sämre idag och det är mycket negativt som händer i världen. Det är svårare att äta hälsosamt när man inte mår helt bra. Dock finns det råd och tips att ta till sig när man tvingas hålla hårt i plånboken menar Sofia Antonsson

Hon föreslår att folk tittar efter livsmedel som är billiga utifrån säsong på året men då livsmedel som ändå är näringsrika. Just nu är det kål och rotsäsong som är prisvärde men hälsosamt. Hon rekommenderar även frysta grönsaker för att få ner kostnaderna.