Prenumerera
Prenumerera
© Public Domain, Swedbank startade som en del av sparbanksrörelsen som gav uttryck för en bankverksamhet inom ramen för de cooperativa ekonomins principer, utan ägare med kunden i fokus.

Nordea bedömer – Räntan på 5 procent 2023

Swedbank förutspår stora räntehöjningar. Konjunkturinstitutet menar att man kommer att höja styrräntan med 2,5 procent redan i början av nästa år, rapporterar Expressen. Emellertid väntas man även göra en höjning redan nu i november och enligt marknaden kommer räntan att höjas till hela 2,65 procent redan i december.

– Det betyder bolåneräntor på runt 3-4 procent. Det skulle jag nog säga är det nya normala efter det kommande året, säger SEB:s privatekonom Américo Fernandez till Expressen.Eventuellt lär räntan, enligt marknaden ligga på 3,75 procent i slutet av nästa år och utvecklingen skulle innebära att bolåneräntan vid det tillfället skulle utgöra så mycket som 5 %. Detta rapporterar alltså Per Lilja på Swedbankforumet Aktiellt. Han menar att höjningen av dessa räntor kommer att slå hårt mot hushållen i ett samhälle som Sverige där så många är skuldsatta, inte minst i samband med bolån där ca. 40% av hushållen har rörliga räntor.

Samtidigt som detta sker menar Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank att man kommer att ta initiativ till att sänka diverse räntor om ungefär ett år.