Prenumerera
Prenumerera

Ryssland står emot den de ekonomiska sanktionerna – hjälps av Kina och Indien

Västvärlden har försökt straff den ryska ekonomin med omfattande sanktioner. Men Ryssland verkar vara mer motståndskraftigt än vad väst trodde. Den internationella handeln med Ryssland blomstrar och ekonomin har bara drabbats hälften så hårt som experterna hoppades på, skriver SVT.

– Mycket av det här handlar om att priserna för olja, gas och mineraler har gått upp, säger Torbjörn Becker, ekonom vid Handelshögskolan. 

Den internationella valutafonden beräknar att Rysslands BNP krymper med 3,4 i år, vilket innebär en ekonomisk recension för landet som är djupare än den pandemin gav upphov till men av mindre skala än finanskrisen 2008.De höga priserna på olja och gas gör att dessa tunga ryska exportvaror blivit allt mer lönsamma att sälja och kompenserar en del av den handel Ryssland blivit av med till följd av sanktionerna från bland annat EU.

Dessutom väljer Kina och Indien att utöka handelssamarbetet med Ryssland och en hel del kretsar kring då olja och gas.

– Ryssland har genomgått flera ekonomiska kriser de senaste 20 åren, så de har lärt sig att hantera makroekonomiska, stora problem. De har de nytta av i det här läget, säger Torbjörn Becker som är ekonom på handelshögskolan.