Prenumerera
Prenumerera
@ Svenska Morgonbladet

Krönikör Erika Stensson: Ett Sverige i förändring

Jag har haft höstlovsvecka. Trots att jag inte längre arbetar som lärare ser jag tiden uppdelad i terminer. Nu vid allhelgona har jag därför varit ute på vift i Sverige. Jag har framförallt besökt småstäder i Västergötland, landsbygd i Värmland samt gjort en snabbvisit i mitt andra hem Göteborg.

Något som slagit mig är att både småstäder och landsbygd idag befolkas alltmer av muslimska invandrare med slöjor samt noterar jag att stadskärnorna i Sveriges småstäder är mer folktomma än tidigare.

I Skövde t ex som har ca 40 000 invånare i tätorten är stadskärnan påtagligt öde då centrum alltmer flyttat ut i industriområdena.

Enligt en vän som jag hälsar på har denna utflyttning skett successivt sedan sekelskiftet 2000 men accelererat på 2010- talet. Marknadsvärdet har sjunkit och hyrorna höjts i innerstaden vilket gjort att inte bara småbutiker utan också stora butikskedjor bommar igen. De stora kedjorna flyttar ut till gigantiska köpcentrum i stadens ytterkant medan de små butikerna försvinner helt.

Det kan tyckas som en bagatell i dagens problemfyllda Sverige att ta upp städernas utarmning men det har en stor betydelse. Det handlar om vårt kulturarv.Skövde som har skyddshelgonet Sankta Helena som stadssymbol och varit försvarsmaktens stolta centrum under 1900- talet börjar förvandlas till en kuliss med bara ett fåtal restauranger och caféer kvar i centrum. Jo, den legendariska krogen Husaren finns kvar och järnvägen är fortfarande en knutpunkt för västra stambanan men mycket liv och rörelse är borta från stadens torg och gator.

Det är sorgligt för i och med att handeln flyttar ut till centrums ytterkanter försvinner stadens historia och med den försvinner människornas förankring i staden.

Utvecklingen ser liknande ut i flera svenska småstäder. Centrum lämnas för enorma köpcentrum i industriområdena och stadskärnorna blir öde. Men charmen med de europeiska och nordiska städerna är de levande torgen och gatorna och den vackra arkitekturen. Låt därför de svenska städerna få behålla sin särart och fortsätta leva!

Den svenska landsbygden ekar också av utflyttning och nerlagda butiker, men i lilla Molkom i Värmland finns både folkhögskolan och kursgården Ängsbacka som drar folk och gör att orten lever vidare. Molkom är omgärdat av den djupa majestätiska Värmlandsskogen som ger stillhet och vila för stressade storstadssjälar.

Jag känner mig dock lättad när jag kommer till den livliga staden Göteborg och får vandra dess gator upp och ner. Jag avslutar min resa med att se den fantastiskt ömsinta och vackra barnföreställningen “ Kafka och dockan”, en berättelser om längtan och saknad på Göteborgs dramatiska teater. GDT är en teater som ligger som en källarteatrar ska göra i ett vackert gammalt hus en trappa ner vid Stigbergstorget. Nöjd och glad åker jag sedan tillbaka till Malmö. På återseende…

Skribent Erika Stensson