Prenumerera
Prenumerera

Kristersson accepterar Erdogans narrativ – högre prioritet än YPG:s stöd mot IS

Den svenska regeringen tar nu avstånd från kurdiska YPG och PYD. Enligt utrikesminister Tobias Billström skadar dessa organisationer Sverige relation till Turkiet, rapporterar SR.

”Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i Ekots lördagsintervju.

Om några dagar kommer Ulf Kristersson att möta Turkiet president Erdogan i Ankara. Därmed väljer nu regeringen att ta avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YOG, och dess politiska gren, partiet PYD– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M), i Ekots Lördagsintervju.

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige. Men Sveriges nya regering värdesätter den turkiska relationen som möjliggör Natomedlemskap högre. Därför kommer Kristersson köpa Turkiets narrativ om att YPG är en terrororganisation.

Magdalena Anderssons regering har dessutom lovat att Sveriges och Turkiets säkerhetstjänster ska fördjupa deras samarbete. Ingenting tyder på att Ulf Kristersson kommer backa ifrån alla de löften som tidigare regeringen gett Erdogan.