Prenumerera
Prenumerera

Izabella Jarvandi: Äktenskapen minskar – en institution som måste återinställas!

Att antalet äktenskap minskar har inte undgått någon. I takt med att pandemi-året blev till pandemi-åren sjönk emellertid siffrorna ännu mer. Under tidsperioden 2015-2019 var det genomsnittliga antalet äktenskap 51 581 per år. Detta i jämförelse med år 2020 då endast 37 591 personer gifte sig. Inte så konstigt! Konsumenterna (jag anser att de flesta är konsumenter snarare än äkta makar) ville såklart ha fler än sju personer på sina påkostade tillställningar.

Problemet var bara att det inte nödvändigtvis handlade om att det blev svårare att organisera ett bröllop. Den undvikande, ambivalenta, “uncommittade” svensken kan inte längre komma med några ursäkter, för trots att det har gått lång tid utan restriktioner eller knappt vidare rekommendationer från myndigheter håller siffrorna i sig. Frågan är hur det kommer sig?

För det första vill jag knyta an till det jag skrivit ovan, det vill säga att de personer som gifter sig idag är över-konsumenter innan de är äkta makar. Människor gifter sig inte längre för att ta ännu ett seriöst steg in i sin relation, mer juridisk trygghet, för att de värderar traditionella könsroller och vill visa socialt att de vill vara med varandra… För det gör dem inte! Människor värderar inte könsrollerna och man kan inte direkt påstå att de vill vara med varandra eftersom att mer än hälften så många, enligt SCB, skiljer sig i jämförelse med hur många som ingår i ett äktenskap numera.Människor gifter sig inte heller av religiösa skäl eller ens för att de tycker att det är gulligt! De gifter sig för att få ha en kul, påkostad fest som de kan posta på instagram. Jag hatar att säga det, men välkommen till världen vi lever i.

Många av de människor jag råder mina med-singlar där ute att springa ifrån undrar såklart: Vad är poängen med ett äktenskap är när man kan vara ihop ändå? Mitt svar på det blir ett antal motfrågor: Har du provat att fråga din hyresvärd vad är poängen med ett kontrakt är när du kan ge honom kontanter i ett kuvert? Brukar du gå med på att arbeta för en chef som inte vill ge dig ett kontrakt – ens när du frågar om det?

Svaren på dessa frågor är förhoppningsvis nej. Sanningen är trots allt att, för den som ignorerar dessa röda flaggor kan man likväl fråga sig själv: Vad är poängen med en relation när man kan umgås ändå? Det säger sig självt! Om jag är kär i någon vill jag att den personen ska vara min. Jag menar, mina småländska gener vill inte ens köpa ett strykjärn värt över 500 kronor utan ett kvitto, men människor har mage att föreslå att jag ska viga mitt liv åt någon utan en vigsel och föda en mans barn utan kvitto.

Många talar om triggade feminister, men här kan jag tala om att ni har en triggad anti-feminist som är trött på den moderna dejting-marknadens absoluta skambud. Sätt lite värde på er själva!