Prenumerera
Prenumerera
By European Parliament from EU - New ECB Chief Lagarde to address plenary for first time, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=96224562

ECB:s chef öppnar upp för ekonomisk protektionism

Den Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde har under en konferens talat ut om den ekonomiska situationen i Europa. Hon menar att kriget mellan Ukraina och Ryssland lett till att Europa tänker om gällande sin resurshushållning. Bland annat säger hon att vi, tack vare energikrisen, kommer att behöva övergå till nya hållbara metoder för hur vi ska kunna försörja oss, enligt Europaportalen.Med andra ord säger Lagarde att Europa, och även omvärlden, kommer att behöva agera protektionistiskt vad gäller, inte minst el. Hon menar att länder redan ser över diverse handelsavtal i syfte att skydda tillgångar av olika slag. 

En annan person som också deltog vid konferensen var EU-s ekonomi- och handelskommissionär Valdis Dombrovskis. Han trycker på att kriget mellan Ryssland och Ukraina inte handlar om en regional konflikt utan snarare om de olika värdena man har. Slutligen påpekar han även att det enda sättet att hantera situationen är genom att klämma åt Ryssland.