Prenumerera
Prenumerera
© Kronofogden

Ungdomar och allt mer skuldsatta – i synnerhet unga kvinnor

Unga människor blir allt mer skuldsatta hos kronofogden – unga kvinnor inte minst. Det  förmedlar kronofogdens analytiker Davor Vuleta. Förra året hade hela tre procent av personer i åldrarna mellan 18-25 minst en obetald faktura hos kronofogden. Det är färre personer än tidigare år, men deras totala skulder har ökat i rask takt.

– Det är oroväckande att unga skuldsätter sig med så stora skuldbelopp, som till största delen handlar om konsumtionslån. Det är tufft att starta vuxenlivet med skulder, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden via ett pressmeddelande från myndigheten.Trots att det är en större andel unga män som är skuldsatta hos kronofogden (75 procent )så är öka den kvinnliga andelens skulder snabbast. Enligt kronofogdens statistik är har kvinnornas medianskulder ökat dubbelt så mycket. Davor Vuleta berättar att den allra vanligaste skulden gäller olika typer av abonnemang.

Han berättar även att det verkar som att många fler kommer att hamna på kronofogden i närtid. Digitaliseringen av samhället som innebär att man enkelt kan shoppa när som helst, vart som helst och inte alltför sällan betala senare kan vara orsaken.

Eftersom att unga människor ofta inte har samma ekonomiska förutsättningar, vad gäller högre löner och vidareutbildning, menar man även att unga människor kan få det tufft. Kronofogden menar att en potentiell lågkonjunkturen kan komma att göra situationen värre.